leeya0601.blogspot.com

Sabtu, 8 Oktober 2011

Tandas Tersumbat - Cara nak mengatasinya

Tajuk hehe.. Nie saya letak sebagai ingatan dan rujukan satu masa nanti kan.

Lubang tandas yang tersumbat, bukan mangkuk tandas tu ye, tapi salur air dari dalam tandas tu. Ohh..hari tu lupa tutup air sikit je lagi mau banjir. Masa tu saya sudah panik nak buat apa.. Cepat2 tutup paip air, pastu try korek lubang salur air tu.. tapi tak mendatangkan hasil. Jolok dengan dawai, tarik tiada sampah yang terlekat pun. Huu.. Lastly kuar umah pegi beli pump tu. Apa eh nama saintifik dia hehe.. Pump pump, air x kuar jugak.. lastly lantak ajo lah.. Maunya esok pagi baru kering air dalam toilet tu.Paginya kering, tapi bila mandi air tetap x mo turun gak..

Balik kerja, saya pergi hardware, konon nak beli asid.Kuang2.. dalam fikiran saya, simbah asid mesti smua benda hilang haha, ckp kat dia punya sales.. tandas umah saya tersumbat, saya nk chemical.. haha.. Pastu itu adik cakap, akak guna soda je. Apa? soda.. huhu mak tak tau.. so tips nya
      1. Beli soda brapa paket hang nak saya beli 4paket, habis guna 3 pack hehe

    Ni SODA nya.. kat CSM harganya RM4 ajo.. kalau panggil plumber mau RM400 kena haha..
2. Pastu curah soda yg berketul2 tu dlm lubang tandas tu
3. Pastu guna Air Panas ye, curah air panas ke atas soda tu..zzzz dia meruap membuak2..sila berhati hati..(x mo guna air sejuk, sebab tiada kesannya.. saya ckp coz 1pack tu saya guna air sejuk..degil org ajo x mo ikut haha..)

4. Dengan izinNya, tandas yg tersumbat itu clear.

Cara ni boleh guna utk mangkuk tandas gak rasanya :)

Saya ulang buat 3 pack soda, habis air panas 3 baldi.. Pastu perjalanan keluar air sangat lancar. Bangga weh, coz selama ni saya tak tahu pun. dan selalu benda simple macam ni pun harapkan Sang lelaki haha.. Woman pun boleh buat okkayyy...

Moga tips ni berguna utk sesiapa yg baca ye :)

**cuba bayangkan bila kita minum air soda, mcm ni ke kesannya kat perut kita?? hoho..**

15 ulasan:

  1. Sis ini soda bikarbonat tu kee.nak beli kat kdai apa ni.baking ke hardware?

    BalasPadam
  2. Soda ni kalau bancuh dgn air pipe..air campuran soda tu menjadi panas mcm air panas mendidih...kalu bancuh air panas ...tak tau pulak tahap kepanasannya..

    BalasPadam
  3. Saya rasa penyewa wanita ni bermasalah betul.lah ngan bilik air mereka. Hari ni nak cari asid ketul ketul mcm ni... semoga lancar air sebelum mereka pulang...Terus angkat naik sewa...rambut gugur pun boleh jadi saluran paip tersumbat.

    BalasPadam
  4. tq sis..serious sangat berguna..
    jemput jenguk blog sy :)

    BalasPadam
  5. tq sis..serious sangat berguna..
    jemput jenguk blog sy :)

    BalasPadam
  6. Salam nak tanya mana nak beli soda ni

    BalasPadam
  7. pakai garam kasar pun boleh..tuangkan air panas dan bancuh dengan garam kasar..garam byk pn xpe..then tuang pada tempat trsumbat tu...

    BalasPadam
  8. pakai garam kasar pun boleh..tuangkan air panas dan bancuh dengan garam kasar..garam byk pn xpe..then tuang pada tempat trsumbat tu...

    BalasPadam
  9. Kata jangan siram lubang tandas dengan air panas...nnt jin mngamuk kt ustz...mcmana ya sdngkn sy ada mslh salurn tnds trsumbat....sush ht jdnya...

    BalasPadam
  10. Kata jangan siram lubang tandas dengan air panas...nnt jin mngamuk kt ustz...mcmana ya sdngkn sy ada mslh salurn tnds trsumbat....sush ht jdnya...

    BalasPadam
  11. Kami ( 013-2461083 Mr Loh )menawarkan 24 Jam Service di KL and Selangor
    *tandas sumbat
    *baiki paip
    *sebarang saluran Sumbat
    *Atap Bocor
    *kerja-kerja eletrikal
    *mengecat
    dan macam2 lagi. boleh buat pada hari sabtu ahad atau lepas waktu pejabat mengikut kesesuaian masa anda.

    For enquries kindly whatapps / SMS / call number 0132461083 Loh

    sila simpan no ini tersebut mungkin suatu hari anda memerlukan perkhidmatan kecemasan dari kami .
    perkhidmatan setiap hari 7:00am - 9.30pm termasuk cuti umum .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taiping ada x baiki tandas (jamban) tersumbat....saya nak no tel boleh

      Padam
  12. HAKIM Kuala lumpur&Selangor
    Ubahsuai rumah, pejabat, dan kedai.
    Mengecat dan pasang tiles.
    Plaster ceiling.
    Buat tabletop
    Kerja2 paip.
    Kerja2 repair.
    Pasang pintu/tingkap (sliding window,dll)
    Buat partition,porch dan gate.
    Baiki bumbung bocor.
    Baiki tandas sumbat.
    Cuci / pasang tangki air
    Potong pokok dan lain lain lagi berpengalaman.
    Hubungi kami untuk pertanyaan
    (0147165148)Hakim plumbing.blogspot.com

    BalasPadam